Tapaksia illanistujaisiin

  • 08 Dec, 2021

Oletko järjestämässä illanistujaisia ystävillesi? Helpot sormin syötävät tapakset ovat yksi parhaista ruokalajeista, joita voit illanistujaisissa tarjoilla. Kun teet tapaksia illanistujaisiin, ei tiskiä synny juhlissa, eikä istumapaikkoja tarvitse juurikaan varata kaikille, sillä tapaksia voi syödä helposti sormin, ilman lautasta, ja vaikka suoraan seisovasta pöydästä. Monet tapakset ovat niin sanottua tikkuruokaa ja niin pieniä suupaloja, ettei lautasia tarvitse erikseen kattaa vierailijoille.

Tapaksia tarjottimella

Tapaksia illanistujaisiin merenelävistä

Monet tapaksista sisältävät jonkinlaisia mereneläviä, kuten katkarapuja. Yksi täydellinen tarjoilu illanistujaisiin on Gambas y pan, eli katkarapuja ja leipää. Se loihditaan niin, että ensin sulatetaan 250 grammaa katkarapuja, joihin sekoitetaan kolme ruokalusikallista chilimajoneesia. Puolikas punasipuli hienonnetaan, puolikkaasta patongista leikataan kahdeksan pientä siivua, joita paahdetaan 180 asteisessa uunissa. Leipien pintaan sipaistaan oliiviöljyä, jonka jälkeen päälle levitetään katkaravut, punasipulia ja vähän siian mätiä. Pinnalle rouhitaan mustapippuria ja ripotellaan tuoretta korianteria.

Toinen mahtava merenelävistä valmistettu tapas on perinteiset mustekalarenkaat, eli calamares a la romana. Ensin mustekalarenkaat kuorrutetaan kananmunalla ja korppujauhoilla, ja paistetaan öljyssä kypsiksi ja rapeiksi. Ne tarjoillaan joko raikkaan sitruunalohkon tai täyteläisen maustetun majoneesin kera. Ne voidaan myös maustaa haluamallaan tavalla, mutta välttämättä ne eivät vaadi seurakseen kummoisia mausteita, vaan ovat parhaimmillaan sellaisinaan.

Makea tarjoilu illanistujaisiin

Tapaksia illanistujaisiin voi loihtia makeana versiona. Tällöin perinteistä jälkiruokaa ei tarvitse tehdä, vaan makeat tapakset ajavat asian. Yksi herkullinen vaihtoehto on Garrotxa, eli mansikoita ja lakritsilla maustettua juustoa. Valmistaaksesi sen sinun tulee lämmittää kattilassa miedolla lämmöllä puolikas lakritsijuuri ja kaksi desiä oliiviöljyä, ja antaa sen jäähtyä. 200 grammaa Garrotxa-juustoa leikataan kahdeksaan osaan ja marinoidaan öljyssä jääkapissa vähintään neljä tuntia. Juustoista valutetaan ylimääräinen öljy, lisätään puolikas mansikka ja viimeistellään unikonsiemenillä.

Helpompia makeita tapaksia illanistujaisiin ovat erilaiset hedelmälohkot. Voit ostaa erilaisia hedelmiä vapaasti, leikata ne lohkoiksi ja tarjoilla makeiden kastikkeiden, kuten suklaakastikkeen kera. Suklaakastike voidaan tehdä myös itse kotona. Sitä varten sinun tulee kuumentaa kermaa kattilassa, lisätä joukkoon paloiteltua suklaata ja sekoittaa tasaiseksi. Kastikkeen kannattaa antaa jäähtyä ennen tarjoilua.

Espanjalainen tapas-ilta kotona

Tapakset ovat alun perin espanjalainen keksintö, ja illanviettoon kannattaakin ottaa jokin teema, kuten espanjalainen ilta. Tällöin ilta jää taatusti vierailijoiden mieleen. Espanjalainen ilta on tunnetusti railakas, mutta rento. Illanviettoon kuuluu mukava jutustelu ystävien kanssa, mutta miksi ei myös vaikka vedonlyönti tai PayPal casino yhdessä voitoista jännittämiseen. Espanjalaiset ovat tunnetusti urheilukansaa ja he nauttivat sen seuraamisesta yhdessä ystävien kanssa.

Jos espanjalainen illanvietto tuntuu hieman vieraalta omaan makuun, voi sen vaihtaa vaikka suomalaiseen versioon. Silloin kannattaa ottaa haltuun muutama suomalaiset tapakset -resepti ja ilahduttaa vieraita tutuilla suomalaisilla mauilla. Tai miksi et sekoittaisi espanjalaisia ja suomalaisia tapaksia keskenään, jolloin jokainen voi valita joukosta miellyttävimmät.

Lämpimiä tapaksia illanistujaisiin hyvän juoman kera

Lämpimistä tapaksista suosituimpiin kuuluu ehdottomasti perunakroketit. Niiden massa valmistetaan keitetyistä ja puristetuista perunoista sekä lampaanmaidosta tehdystä juustosta. Nämä herkulliset perunapallot pyöritellään vielä korppujauhoissa ja paistetaan rapeiksi öljyssä. Ne tarjoillaan kuumina hyvän juoman kera. Erilaiset juomat kuuluvat oleellisesti tapasten seuraksi, ja siksi kotona olisi hyvä olla jonkinlaiset baaritarvikkeet.

Hyviä juomia tapasten seuraksi ovat esimerkiksi sherry, kuohuviini tai olut. Mukaan voi ottaa myös alkoholittomia vaihtoehtoja, jotta jokaiselle löytyisi jotakin sopivaa. Juomat kannattaa tarjoilla joko kauniista viinilaseista tai sitten pienistä shottilaseista teemaan sopien.

Erilaisia tapaksia illanistujaisiin on tuhansia erilaisia, ja omansa voi keksiä ihan omasta päästä, jos tuntee olevansa tarpeeksi luova. Riittää, että sinulta löytyy esimerkiksi jotakin pieniin tikkuihin laitettavia herkkuja, kuten lihapullia, sieniä, juustoja, marjoja, hedelmiä tai mitä ikinä keksit. Niille voi myös loihtia omat suolaiset tai makeat kastikkeet, jossa niitä voidaan uittaa, ja josta saa lisäpotkua. Vain taivas on rajana erilaisia tapaksia valmistaessa.