Samppanja ja juusto juhlissa

  • By Asta
  • 09 Jan, 2022

Juusto on mainio tarjottava shamppanjan kanssa.

Eipä aina tule ajatelleeksi, että samppanja ja juusto voivat olla hyvä yhdistelmä juhlien tarjoilussa. Kuohuviinit varsinkin mielletään vain juhlan juomaksi, mutta sen voi aivan hyvin yhdistää erilaisiin juustoihin. Kevyet juustot oikeastaan heräävät eloon sen jälkeen, kun niitä maistellaan kuohuviin kera. Myös ikääntyneet juustot kuten sinihomejuustot saavat hyvän maun, kun yhdistää niiden syömisen samppanjaan. Juomaksi kelpaa samppanjan lisäksi myös italialainen prosecco, ranskalainen crémant sekä saksalainen sekt ja espanjalainen cava.

Yhdistä samppanja ja juusto

Mitä kaikkia juustoja voi kuohuviinin kanssa yhdistää? Monet juustot sopivat kuplien seuraksi. Yllättävä valinta on ainakin vuohenjuusto, jota ei ensimmäisenä ajattele kuplivan juoman kaverina. Juuston hiukan hapan maku on täydellinen kuohuviinin kaveriksi, koska sen täyteläinen maku voi hävittää kokonaan kevyen viinin maun. Juustot, joissa on hyvä rasvapitoisuus ja jotka ovat iältään vanhempia toimivat hyvin. Pienellä happamuudella saa hyvin uusia makuvivahteita juustosta esiin.

Jos pidät miedoista valkohomejuustoista, niiden maku tulee esiin todella herkullisesti ja samalla ne saavat uudet maut myös samppanjasta. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tarjoilet vahvaa juustoa, niin myös sitä intensiivisempi pitää olla juomassa maku. Raskaat ja vanhemmat kuohuviinit sopivat erinomaisesti ikääntyneiden juustojen kanssa. Kaunis ja tyylikäs samppanjalasi kruunaa kattauksen sekä juoma maistuu siitä huomattavasti paremmalta.

Gouda, cheddar ja parmesaani

Ensiluokkaiset kuohuviinit ovat maultaan hyvin usein pähkinäisiä ja siksi ne sopivat erittäin hyvin sellaisten juustojen kuten goudan ja cheddarin pariksi. Nämä juustot ovat maukkaita ja niissä on usein melkoinen suolapitoisuus, mutta myös pähkinään viittaavia vivahteita. Parmesaani on kuiva ja vahva juusto, jolloin se sopii nautittavaksi erinomaisen ja ikääntyneen samppanjan, cavan tai crémantin seuraksi. Jotkut kuohuviinit ovat makeita ja juustojen kanssa niitä voi olla vaikea yhdistää, koska niistä puuttuu happamuus.