Akasiapuu seisoo ylväästi aavikolla

  • 31 Jul, 2022

Akasiapuu tai akaasiat, miten niitä myös kutsutaan, on kasvisuku, joka viihtyy hyvin lämpimässä. Se voi olla puu tai pensas ja lajeja löytyy huomattavan paljon. Mielenkiintoista onkin, että sukuun kuuluu kaikkiaan 1300 lajia ja niistä on Australiassa luonnonvaraisina peräti 950. Afrikassa se on puulaji, jota näkee monissa kuvissa ja sen lehtiä syö muun muassa kirahvit, jotka pitkän kaulansa ansiosta ylettyvät korkeammallekin. Tästä puusta pitävät tosin muutkin kuin kirahvit, joten mitähän kaikkea akasiapuusta voi tehdä?

Akasiapuu puusepänteollisuudessa

Akasiapuun käyttö puusepänteollisuudessa on varsin suosittua ja se ei ole mikään ihme, sillä puulajina se on varsin kova ja sitä pidetään myös ajattomana sekä tyylikkäänä. Siitä rakennetaan paljon erilaisia huonekaluja, mutta se toimii myös erinomaisesti työtasona. Sen pinta on hyvin elävän näköinen, joten se tuo massiivityötasona keittiöön hyvin elävän, tyylikkään sekä lämpimän tunnelman. Täydennystä keittiöön tuo myös baarijakkara tai useampikin akasiasta.

Siitä tehdään myös paljon kalusteita terassikäyttöön. Myös siihen käyttöön sen laadukas materiaali sopii täydellisesti. Pihakalusteina niiden UV kestävyys on usein 3 ja öljytty pinta pitää ne hyvässä kunnossa pitkään. Silti on muistettava, että mikäli kalusteita ei talven aikana tarvitse, ne on syytä laittaa suojaan jonkinlaisiin sisätiloihin, etteivät ne ime itseensä tarpeetonta kosteutta talven aikana.

Arabikumi

Akasia yhdistyy yllättävällä tavalla moneen tuotteeseen kuten makeisiin, leivonnaisiin, virvoitusjuomiin, lääkkeisiin sekä kosmetiikkaan. Oletko milloinkaan tullut ajatelleeksi, että jonkin niin suomalainen tuote kuin Sisu pastilli sisältää akasiaa? Kyseessä on arabikumi, jota valmistetaan Sahelin alueella olevalla niin sanotulla kumivyöhykkeellä. Arabikumi on akasian pihkaa ja sen poimimisessa pitää olla todella tarkkana. Pihkaa saadaan, jos aika on oikea sateiden jälkeen, viiltämällä puuhun parin sentin viilto. Siitä pihka pursuaa ulos.

Jos viillosta tulee liian syvä tai ajastus on väärin, saattaa joutua odottamaan useamman kuukauden ennen kun puu on valmis tuottamaan pihkaa uudelleen. Mikäli viilto on juuri oikeanlainen, viillosta voi saada kaikkiaan puolentoista kilon verran arabikumia. Pihka poimitaan käsin, joten siinä on melkoinen työsarka sitä tekeville. Poimintaan voisi tuoda hyvää vaihtelua online kasino tarjonta.

Käyttökohteita akasiapuun arabikumille

Akasiapuu tuottaa sidosainetta, joka sopii myös vegaanille kasvipohjaisuutensa ansiosta. Sitä voidaan käyttää valmistettaessa jäätelöä, makeisia ja makuaineita. Se on väritöntä ja toisaalta myös hajutonta. Elintarvikkeiden lisäksi jauhemaista arabikumia voidaan käyttää myös värien kuten gulassi- ja akvarellivärien sideaineena. Pääasiassa sitä kuitenkin käytetään elintarviketeollisuudessa ja sen E-numero on E414.

Ei myöskään ole yllätys, että arabikumia löytää kosmetiikasta, joten hyvin monipuolisesta tuotteesta on todellakin kysymys. Meille suomalaisille tärkeintä on kuitenkin se, että Sisu pastilli saa raaka-aineensa ja me saamme suun makeaksi tai paremminkin raikkaaksi. Onko kaikki näin positiivista, että makeiset toimivat sen avulla ja siitä voi rakentaa kestäviä huonekaluja?

Lateksiallergia, onko syyllinen akasiapuu?

Jotkut meistä ovat allergisia myös luonnonkumille eli niin sanotulle lateksille. Se tarkoittaa sitä, että reaktio on välitön lateksissa olevalle valkuaisaineelle. Arvioiden mukaan noin 1-2 prosenttia väestöstä ja noin 2 prosenttia terveysalalla toimivista potee lateksiallergiaa. Oireina siitä tulevat yleisemmin kutina, punoitus sekä paukamat kumituotteiden käytön jälkeen. Toisinaan siitä voi myös aiheutua turvotusta kasvoihin, astmaa, nuhaa tai jopa vakavampi allerginen yleisreaktio.

Luonnonkumia löytää hyvin monesta tuotteesta, joten oireet on suhteellisen helppo paikantaa. Tämän lisäksi on myös havaittu, että sen allergeenit voivat aiheuttaa ristiin reagointia joidenkin hedelmien ja kasvisten kanssa. Näitä ovat avokado, banaani, saksanpähkinä sekä kiiwi. Näissä tilanteissa harvemmin itse luonnonkumi on allergian aiheuttaja. Tarkemmissa tutkimuksissa tämänkin selviää. Luonnonkumiset tuotteet voi hyvin korvata silikonilla, jos ne ovat oireiden aiheuttajana.